Anna

- Anna
- Stockholm, Sweden
- Ambivalens och paradoxer har förvandlats till två goda sidor av min tillvaro och dessa kan möjligtvis bilda den röda tråden. Får tiden att gå genom att lyssna på Sveriges Radio, cykla lugnt, föra intressanta diskussioner med nära vänner, umgås med min katt, läsa och skriva. En gång drabbades jag av skrivkramp och när den gick över började jag blogga. Här finns det anledning att skriva hela texter. Med röd tråd, början och slut. Ett komplement till de hafsiga anteckningar som fyller mina skrivböcker.
30 June 2010
Rötter och en sorglig tågstation
Igår kände jag inte så. Precis när tåget stannade till i Karis märkte jag att min klänning hade fastnat under rinkkan och att trosorna lös upp sikten för dem som stod bakom mig. Dörrarna öppnades. På perrongen stod folk som ville stiga på och bakom mig stod folk som ville kliva av. Jag kunde inte gå någonstans. Slet i min klänning men rinkkan låg tung mot ryggen och klänningen satt fast under den. Faaan, sa jag och krånglade medan människorna runt omkring mig tittade långt. Hur ska det här gå? Jag kan ju inte stiga av tåget så här. Lite längre bort såg jag en lärare från högstadiet. Där hittar jag inget som helst stöd. Varken då eller nu. Jag kände mig mycket ensam och inte särskilt sugen på att stiga av tåget över huvud taget. Just när man tänker att shit det här kommer ju aldrig lösa sig, så gör det det. Klänningen lade sig över rumpan och jag tog ett steg ut på perrongen.
Tre minuter senare hade alla hittat sina bilar eller gått sin väg. Jag stod själv på tågperrongen i Karis. Tittade upp på bron över spåret och kom att tänka på min pappas kusin som tog sitt liv genom att hoppa från den. Dör man faktiskt om man hoppar ner därifrån? Är den så hög? Hmm. Tittade åt andra hållet och såg en kille komma raglande med en öl i handen. Inte hans första öl den dagen, det syntes på lång väg. Han hade ena byxbenet upprullat och ett blekt ben stack fram. Skorna var lika slitna som han var i ansiktet. Hei, tytöt! Jag tittade ner. Tytöt? Är inte det flickor, tänkte jag. Han ser dubbelt. Fortsatte titta ner i backen och hoppades som ett barn på att om jag inte ser honom så ser nog inte han mig heller. Vilket sorgligt ställe. Så ensamt.
All I could do was cry - Etta James
Känslor och midsommar
Ännu har jag inte besökt en stad som jag lämnar med samma känsla som jag lämnar Stockholm. Särskilt en sommarmorgon när solens strålar ligger mjuka över staden blir avskedet känslosamt. Jag vet att jag ska återvända och att jag har roliga, händelserika veckor framför mig. Ändå är det ledsamt. Innan jag bodde i Stockholm kunde jag längta mig sjuk på att få flytta dit, för den staden ropade på mig långt där borta. Paris har ropat lite på mig, om än inte lika högt men det viskar en fransk röst som ber mig komma dit. Om en vecka är jag äntligen där och jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Tror inte på förälskelse som den jag har med Stockholm, snarare vänskap.
För övrigt bjöd Värmland mig på en fin midsommarvecka. Grön skog, Väners kalla sjövindar, smörblommor, en liten stockstuga och klarblå himmel. Hela veckan var det klarblå himmel och min kropp är fortfarande varm av solen. På midsommaraftonen gick några goda vänner in i dimman och spelade bland annat Akons Sexy Bitch tio gånger i timmen. Det var ett liv och ett kiv, som Strindberg kanske skulle ha sagt. Klockan hade passerat ett när dimman låg tät och jag tog det mogna beslutet att inte drivas in i det. Combos tillstånd dagen efter visade också att det var ett bra beslut. Det var inte många ord som kom ur hans mun då. Mest sov han och varje gång han syntes till fick han höra glada utrop från oss andra. Så du är vaaken nu. Hur måår du?!
29 June 2010
Strax dax
Från och med du - Oskar Linnros
28 June 2010
Rinkkan ska packas
Hören upp svenskar. Rinkka är ett mycket bra ord för backpackingväska. Bara att föra in det i er vokabulär och börja använda.
18 June 2010
Tänk om...
Tänk om EU:s politiker kunde styra upp så att det skulle löna sig att ta tåget i stället för att åka lågprisflyg och döda vår planet.
Tänk om Stockholmspolitikerna hade infört en bilfri innerstad april-september så att vi cyklister och fotgängare slapp föra krig med bilister som ibland verkar vara beredda att köra över oss.
Mitt cyklande går rätt bra även om det stundvis känns lite väl intensivt. Den enda fadäsen hittills var igår då jag kom gåendes med en kompis kompis som inte hade cykel. Därför gick jag med min. Vi kom till ett trafikljus och jag skulle trycka på knappen för att få grönt. Knappen var långt borta, jag hängde över cykeln, sträckte mig, tänkte att det här går nog den må vara långt bort den där knappen men om jag bara sträcker mig lite lite till så går det nog. Mitt i dessa tankar så föll jag över cykeln. Min stackars gamla cykel skramlade till och jag hann svänga mig om så att jag inte föll med näsan i backen utan landade på rumpan i stället. Lite smidig är man ändå trots att händelsen i sig inte tyder på att jag i största allmänhet var smidig just då.
17 June 2010
Ofri läsning
Come with me - CEO
16 June 2010
Inga stora ambitioner nu inte
Ambitions - Donkeyboy
15 June 2010
Semesterfilis
Morgonäventyr


Chillis hade blivit uppjagad i ett träd av en grannhund igår kväll. Utan min vetskap. Jag läste tills jag däckade i natt, vaknade klockan fem och läste två timmar för att skingra tankarna. Strax innan nio väcktes jag av att två grannar står utanför mitt öppna fönster och pratar. Den ena säger: "Undrar vems den där katten är, som sitter i trädet". Jag rusade upp och ut på gården i bara nattlinnet. "Det är nog miiin kaaaat!!". Har helt klart fixat mig ett rykte här på gården nu. Den virriga tjejen med katten, eller något åt det hållet.
Den följande timmen stod jag under en tall, där det kryllade av pissmyror, och pratade med min lilla Chill som satt där uppe och pep. Kom ner då lilla Chill. Silleen kom neeer då. Kommer man upp måste man komma ner. Sööötiis. Hoppa hoppa! Sillen, sillen kom kom. Det verkade tröstlöst. Efter en stund började hon röra sig där uppe, men bara på grenar på samma höjd. Hon lade sig på en massa barrfyllda smågrenar. Det blev nästan som en korg som blåste i vinden. Det såg inte särskilt skönt ut. Hon ville hela tiden ner men var för feg. Stundvis var det svårt att få syn på henne bland alla barr.
Efter en timmes tålamod hängde hon plötsligt och dinglade med benen i luften. Jag peppade henne att släppa taget och landa på marken. Det vågade hon inte förrän andra gången det hände. Hon sprattlade med benen igen och så från den ena sekunden till den andra studsade hon ner på gräset. Dojnk. Hon doftade barr, tall och blommor.
Nu är vi trötta men glada, som par som precis fått barn brukar säga.
Phenomenons - Twin Sister
14 June 2010
Väntan
To The Lighthouse - Memoryhouse
Ta bort luddet-diskussioner på jobbet
På jobbets "Aktuell debatt" diskuteras det högt och lågt.
13 June 2010
Frustrerat teoribygge
"Detta har säkert varit ett nyttigt korrektiv till den tidigare så förhärskande inriktningen på stora personligheter. Historien framställdes ju som om den varit ett verk av stora män, kungar, generaler, statsråd, vetenskapsmän, filosofer, författare."
Citatet ovan sammanfattar den idé som ringar in den här uppsatsens syfte. Min strävan är att utifrån ett individuellt aktörsperspektiv måla upp en helhet där strukturerna omkring en individ får …. VAD FAN ÄR DET JAG SKA GÖRA? KAN INTE INTE FÖRKLARA!!!
Historien blir aldrig färdigskriven. Det finns alltid ytterligare ett till perspektiv att berätta den utifrån och alltid människor vars röster inte blivit hörda....
Inledningen till ett hårt arbete
Den 6 december 1917 förklarades Finland som ett självständigt land. I Ryssland hade revolutionen skapat kaos och i samband med den såg finländarna sin chans att göra sig fria från ryssarnas boja. 1809 hade Sverige förlorat sin makt över Finland som i stället hamnat under ryskt styre. Det var på tiden att landet skulle få rå om sig själv utan att tvingas förhålla sig till makter i andra länder. I hela Finland uppstod glädjeyra och folket samlades på torgen runt om i landet för att fira sin självständighet, men någonstans under ytan pyrde en glöd som senare skulle leda till eld. Landet delades i två läger, röda och vita, och inbördeskrig utbröt.
Den här uppsatsen för oss tillbaka till vårvintern år 1918, till Västnyland som ligger i södra Finland. Där havet slutar och sjöarna tar vid. Marken är platt och den täcks till stora delar av tall- och granskog där bär och svamp växer. Där skog inte finns, finns åkrar, ängar, vägar, gårdar, torp, byar och städer. Fyrtio kilometer från Finlands sydligaste udde och staden Hangö ligger byn Snappertuna. Där ligger husen och gårdarna utspridda mellan ängarna och ett av dessa hus bodde vid den här tiden Ines Nyberg med sin man Verner och deras tre barn Göta, Sven och Ruth. Ines och Verner bodde vid en trevägskorsning där det fanns en matbutik som de skötte tillsammans. Fem år tidigare hade Ines och Verner gift sig. Juldagen 1913 bytte de ringar på köksgolvet i Verners barndomshem på gården Huskvarn och 1914 föddes deras första dotter. Egentligen var detta inte alls vad Ines hade planerat, att bli bondfru på landet. Hon hade växt upp i staden Hangö och kommit till Snappertuna som sextonåring för att tjäna ihop sina egna pengar genom att jobba i bybutiken. Butiken låg på nära avstånd till Verners hemgård och i byn började ett rykte gå. Det nya butiksbiträdet såg ut som en nyutslagen ros och när Verner själv fick träffa henne började han uppvakta henne. Ines insåg vad som höll på att hända och hon var av den bestämda uppfattningen att ett liv på landet inte var vad hon önskade sig. Vid jultider 1912 sa hon upp sig från butiken och flyttade tillbaka till Hangö för att jobba där i stället. Men ett år senare stod hon alltså på köksgolvet i Huskvarn och bytte ringar med Verner för att sedan gå tillbaka till arbetet i butiken. Verner hade inte gett upp hoppet om Ines trots att hon givit sig av från Snappertuna i syfte att glömma honom. Det knepet hade inte fungerat på honom. I brev och kort förklarade han sin kärlek för henne.
Om dagen vid mitt arbete är du uti mitt sinn’,
om natten, då jag sover, är du uti min dröm.
Om morgonen, då jag vaknar, vem saknar jag väl då?
Jag saknar lilla vännen, som är långt, långt härifrån.
Sex år efter Verners kärleksbrev skiljdes Ines och han åt igen. När inbördeskriget bröt ut var Verner och hans bror Gunnar engagerade i den vita Sigurdskåren och det var en självklarhet för dem att de skulle ge sig ut i striden. Men mycket strid blev det inte eftersom de till större delen av tiden satt i de rödas fångläger i Helsingfors. Under tiden som han satt som fånge och Ines skötte butik och barn hemma i Snappertuna skickade de brev till varandra.
I breven framkommer bland annat Ines tro på att det är Gud som står bakom kriget och att de kommer levande ur kriget om de bara känner tillit till Guds kärlek och de avsikter han har med kriget. Religionstemat i breven gjorde att jag fastnade i dem och att intresset hos mig väcktes för att fördjupa mig i det. Jag vill ta reda på vem Ines var och vad breven säger om den kontext hon levde i. Hur påverkades Ines av sin tid? Kan en förklaring till hennes religiösa övertygelse finnas i strukturerna hon levde inom?
De brev som Ines skrev till Verner våren 1918 står i centrum för analysen i den här uppsatsen. Ambitionen är att undersöka relationen mellan aktör och struktur dvs. mellan Ines och den kontext och tidsanda som hon omgavs av i södra Finland.
12 June 2010
Examen
Soul rebel - Bob Marley
11 June 2010
Landar
Delar av kollegiet avslutade terminen med en hemlig samvaro högt uppe på ett tak. Det var vacker utsikt och vinet flödade. Vi fick se nya sidor hos varandra och mycket handlade det om att se att den mest präktiga, arbetande människan turligt nog bara var det i sin yrkesroll och inte i verkligheten.
09 June 2010
Snart i mål
Nu en lugn cykeltur till jobbet med skön musik.
07 June 2010
Vi är en del av det stora
visst ska man vara glad att man har ett jobb, men samtidigt ska man inte acceptera ett för stressigt jobb för det. mamma pratade med en på mias 40-årsfest förra lördagen som berättade att han har jobbat på samma ställe i 30 år. när han började där var de 50 pers, idag är de 8. ändå producerar de mer och har inte fått bättre förutsättningar för att göra det, som bättre maskiner eller så. fatta hur sjukt det är. det är något sjukt som händer. vi som kommer in i arbetslivet nu har inte sett den utvecklingen och måste akta oss för att tro att vi ska orka med hur mycket som helst. det bästa man kan göra är kanske att stanna på samma arbetsplats länge och sen när man sitter säkert börja kräva allt man behöver för ett drägligt arbetsliv. men nu är ju tiderna sådana att man vill jobba på olika ställe eller har svårt att få stanna på ett ställe. korta anställningsformer och dåliga förhållande gör ju att man hattar mellan olika ställen. så egentligen är det bästa att visa framfötterna, göra ett bra jobb, ha bra självförtroende och ställa krav även fast man inte har varit med så länge.
det värsta är att det alltid finns grupper som har det värre än man själv har det, vilket gör att man kan känna att man inte ska gnälla. men är det gnäll att säga att tiden inte räcker till? kanske ska man kräva mer tid i stället för mer lön. det är en farlig utveckling att hela tiden kräva mer lön som facken har gjort de senaste åren för det gör också att kraven höjs.
det jag vill säga med detta brandtal är att vi, du och jag, är en del av något större.
Barn av vår tid - Nationalteatern
Cykelsommar
Snart ska jag hoppas på cykeln igen och hoppas på att komma fram till jobbet i tid. Kl.8.30 ska betygen vara rapporterade på en hemsida jag inte kommer åt hemifrån. Så gott som alla betyg är klara. Några ska jag grubbla över under cykelturen eftersom det finns de som väger mellan två betyg. Ett MVG i himlen, ett VG på pappret. Eller tvärtom?
SL-kortet har gått ut och jag tänkte inte ladda på det förrän i augusti. Alltså måste jag ta mig fram på cykel två månader framöver. Det känns i kroppen. Särskilt igår då jag tog mig över blåsiga Essingebroar i krabbis. När jag var som mest nära döden hade mitt skosnöre fastnat i den ena pedalen. Hur det kunde göra det är ett mysterium för mig för själv hade jag fullt upp med att trampa.
Air batucada - Thievery corporation
05 June 2010
Olycksbådande
Freda' är det som går på min Spotify dessa dagar. Om och om igen.
Alltid där - Freda'
04 June 2010
Köttsår och gamla sommarminnen
Sommaren är helt klart här.
Det är tio år sedan min Karin och jag befann oss i Wisconsin hela juli. Vi drack mängder med Tropicanajuice, blev svinbruna, åt ihjäl oss på mjukglass och shoppade oss totalt panka. Jag hade skulder fram till jul det året och lärde mig den hårda vägen hur jobbigt det är att inte sköta sin ekonomi. Det var sweet sixteen. Vi åkte i snygga bilar mellan amerikanska villor, biografer, bowlinghallar, restauranger och shoppingmalls. Det bästa av allt, vilket jag inte förstod då, var att Cecilia levde. Ingen tumör. Bara en massa liv. Liv, liv, liv. Vi bråkade och var som syskon.
Den här sommaren blir det sweet twenty-six.
Dancing with tears in my eyes - Ultravox
03 June 2010
Hur en bra dag kan vara
02 June 2010
Nu bär det av till affären för att köpa frukt till en picknick som jag ska ha med några treor idag. Ska ta farväl av mina första treor. Sedan ska jag freestajla mig igenom en lektion.
01 June 2010
Denna dagen en pannkaka
Jihad är förresten i första hand ett andligt krig mot det inre egot, jihad-al-nafs. Tyvärr är det sällan vi stöter på begreppet i det sammanhanget idag.
Bara för det måste vi lyssna på Al-Mu'allim med Sami Yusuf. Höj volymen. Den är bäst så.